Een oldtimerverzekering afsluiten: hoe zit het met winterbanden?

Sommige mensen denken dat winterbanden alleen geschikt zijn voor standaard personenauto’s, maar ook oldtimers kunnen met winterbanden verrijkt worden om het rondrijden in de winter veiliger te maken. Over het gebruik van winterbanden bij oldtimers zijn veel onduidelijkheden. Zo weten veel mensen ten eerste niet of winterbanden verplicht zijn in Nederland, maar vragen ook veel mensen zich bovendien af of winterbanden van invloed kunnen zijn op de premie bij het afsluiten van een oldtimerverzekering. In dit artikel leest u het antwoord op beide vragen, zodat u meer inzicht heeft in de oldtimerverzekering en de relatie van deze verzekering met winterbanden.

Winterbanden: verplicht in Nederland?

Een groot deel van de oldtimerbezitters in ons land kiest er in de koude, gladde en gure wintermaanden voor om de standaard banden te vervangen met winterbanden. Het vervangen van de banden met winterbanden is erg verstandig, maar het is niet verplicht in Nederland. Gaat u met uw oldtimer naar Duitsland in de winter, dan heeft u weer wel verplicht winterbanden nodig. Kortom: in Nederland zijn de banden niet verplicht en mag u zelf kiezen of u de banden wil gebruiken, maar in sommige andere landen zijn deze regels weer anders.

Winterbanden: van invloed op de oldtimerverzekering?

Omdat het gebruiken van winterbanden niet verplicht is in ons land, hebben deze banden geen invloed op de oldtimerverzekering. Moet u een nieuwe verzekering voor uw oldtimer afsluiten en heeft u geen winterbanden, dan hoeft u zich dus geen zorgen te maken dat de premie van de verzekering hoger wordt omdat u geen winterbanden heeft.

Winterbanden niet verplicht, wel een aanrader

Hoewel winterbanden niet verplicht zijn, raden experts wel aan om in de koude, gladde en gure maanden gebruik te maken van deze extra veilige banden. Door de constructie van oldtimers zijn oldtimerbezitters standaard meer kwetsbaar bij een ongeluk dan andere weggebruikers, dus het is belangrijk om uzelf en uw medepassagiers goed te beschermen tijdens het rijden. En de beste manier om uzelf en uw medepassagiers goed te beschermen, is door ongelukken te voorkomen door winterbanden aan te schaffen.
Laat de winterbanden dus niet links liggen omdat deze banden niet verplicht zijn voor autobezitters in Nederland, maar investeer in uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw medepassagiers door goede winterbanden aan te schaffen voor uw oldtimer.