Hebben winterbanden invloed op de motorverzekering?

We kennen winterbanden natuurlijk voor de auto, waar ze in deze tijd in grote getale om de wielen worden heen gelegd. Voor de motor is dat een ander verhaal. De meeste motorrijders maken geen gebruik van winterbanden. Maar, ze bestaan wel. Nog niet zo lang – maar het zou zomaar kunnen dat we ze steeds vaker in het straatbeeld zullen gaan zien.

Verplichte winterbanden motor?

In Duitsland is het bijvoorbeeld zo dat winterbanden voor op de motor verplicht zijn. De banden hebben een positieve invloed op de veiligheid en de Duitse overheid heeft daarom besloten ze verplicht te maken. In Nederland is dat nog niet zo, maar voor hoelang nog? De motorrijder is traditioneel gezien de meest kwetsbare bestuurder op de weg en dus is het logisch dat er gekeken wordt naar maatregelen om de veiligheid te verbeteren.

Winterbanden voor de motor zijn er natuurlijk vooral voor het winterse weer, maar ook dat houdt op een gegeven moment op, zo zegt ook Jan Kremers van ANWB Academy of dat platform: “Winterbanden helpen vooral bij het rijden in de sneeuw. Door het aangepaste profiel en zachte rubber heb je veel meer grip. Dit betekent niet dat je onbezonnen te werk kan gaan. Bij het rijden door sneeuw moet je rijden met je verstand. In het geval van ijs ben je als motorrijder helemaal uitgerangeerd, dan helpen zelfs winterbanden niet meer.”

Op dit moment is het wel of niet hebben van winterbanden dus niet van invloed op de motorverzekering. Er wordt geen rekening mee gehouden bij het berekenen van de premie van de motorverzekering. Maar voor de eigen veiligheid kan het geen kwaad, dat zeker niet.