Waarom een levensverzekering bij een hypotheek verplicht is

Het is een vraag die veel mensen tegenkomen wanneer ze een huis gaan kopen met hun partner; is een levensverzekering verplicht als we een hypotheek afsluiten? Die vraag is niet met een simpel ja of nee te beantwoorden – omdat een levensverzekering niet letterlijk verplicht is, maar eigenlijk wel altijd als een voorwaarde wordt gesteld. De laatste jaren is er wel wat veranderd en banken stellen niet altijd meer deze verplichting, maar helemaal weg is deze voorwaarde nog zeker niet.

Verplichting levensverzekering?

Voor banken is een hypotheek verstrekken een risico. Ze baseren de hypotheek op een bepaald inkomen van de twee partners, en schatten daarbij het risico in. Maar het risico dat een van de twee partners komt te overlijden binnen de termijn van de hypotheek is een risico dat minder goed in te schatten is – hier komt een levensverzekering om de hoek kijken. Net als met verzekeringen vergelijken kijken verzekeraars zelf naar de verschillende variabelen die bij de partners van toepassing zijn, zoals leeftijd, ziekte, soort werk, ga zo maar door. Op basis daarvan wordt een levensverzekering samengesteld. Wanneer een van de twee partners mocht komen te overlijden, neemt de uitbetaling van de levensverzekering zijn of haar deel van de hypotheek over.

Voordelen van een levensverzekering

Bovenstaande zorgt er dus voor dat een levensverzekering in veel gevallen als voorwaarde wordt gesteld bij een hypotheek. Maar dat is niet enkel slecht nieuws want ook als verzekerde zitten er voordelen aan. Zo zal u nooit met een financieel probleem achterblijven in het geval van een overlijden; de hypotheek wordt voor een deel afgelost zodat de maandlasten te behappen zijn voor de alleenstaande partner. Daarmee is dus een bepaalde rust aanwezig op financieel gebied, daarvoor betaalt u eigenlijk bij een levensverzekering.


Linkpartner:
Film.uwpagina.nl
Uitvaartverzekering afsluiten infobron.nl