Elk jaar verandert er weer een hoop in de het nieuwe beleid voor een hele doel zaken. Zo ook bij de zorgverzekeringen. In de zorgverzekering 2014 zijn een aantal veranderingen door de overheid door gevoerd die wel degelijk belangrijk zijn om te weten, omdat je anders niet goed verzekerd zou kunnen zijn.

6869336880_31ae61b74aZo is vanaf 1 januari bepaald dat iedereen een eigenrisico heeft van 360 euro. En dit geldt voor alle verzekerden boven 18 jaar. Wel is er een uitzondering voor mensen met een lager inkomen. Deze mensen worden gecompenseerd. Toch moet erbij gezegd worden dat de huisarts niet binnen het eigenrisico valt.

De anti-conceptiepil wordt ook niet meer vergoed. Het was altijd een pil tegen bijvoorbeeld acne, maar werd te vaak als anti-conceptiepil gebruikt en daarom heeft overheid besloten dat dat wel uit het basispakket geschrapt kon worden.

Screen Shot 2014-05-01 at 12.03.18 PM

Gespreken met een psycholoog worden vanaf nu ook helemaal of gedeeltelijk vergoed door de verzekeraar. Hoe dit precies is geregeld verschilt per verzekeraar. Dus daarvoor zou je zelf nog even wat onderzoek moeten doen.

De zorgtoeslag voor iedereen gaat omlaag. Niet alleen voor de hoge in middeninkomens, maar ook voor de lage inkomens. De maximale zorgtoeslag die je kunt krijgen in Nederland in 2014 bedraagt 865 euro. Dit geld alleen voor de lage inkomens onder de 28.000 euro per jaar én je moet alleenstaand zijn. Voldoe je niet aan deze eisen dan zal het bedrag een stuk lager uitpakken.

Ook veranderd er wat voor de ouderen. Was het eerst altijd de manier om ouderen die hulp nodig hadden gelijk in een tehuis te stoppen nu worden ze zoveel mogelijk eerst thuis verzorgt. Er komt hulp aan huis. Dit alles is gedaan om de kosten te kunnen drukken. Verder zal deze maatregel ook niet schadelijk zijn of zal de zorg achter uitgaan. Het enige verschil is de plek waar de zorg verleend wordt, zal veranderen. Daar kan toch niemand op tegen zijn. En het is helemaal fijn voor de ouderen dat ze gewoon op hun oude vertrouwde plek kunnen blijven wonen zo lang dat nog mogelijk is.

Ook de mensen met een persoonsgebonden budget gaan een aantal veranderen mee maken. Zo moeten ze voor meer zaken zelf opdraaien en worden ze niet meer door de overheid vergoed. Wel krijgt deze groep mensen zorg voor reduceert tarief. Dit is gedaan met de gedachte dat deze mensen van een bepaald budget moeten leven en dat daar niks bij komt. Ze kunnen er dan ook niks aan doen als ze het niet kunnen betalen.

Met andere woorden: het is belangrijk om de ontwikkelingen goed bij te houden, want er is een hoop verandert ten op zichten van afgelopen jaar. Het kan natuurlijk dat je er zelf niet of nauwelijks door geraakt wordt, maar dat hoeft zeker niet. Er wordt bezuinigt en gekort op bijna iedereen. Dus houdt het goed in de gaten mensen. Laat je niet in de luren leggen door een verzekeraar maar ga ook zelf op onderzoek uit.

Vergelijk zorgverzekering >